Újkenézi Általános Iskola és AMI

"Olyan lesz a jövő,mint a ma iskolája"( Szent-Györgyi Albert)


A Holocaust Education Ireland és a Szembenézés Alapítvány projektje, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézet és a Magyarországi Reformpedagógiai Egyesület támogatásával, az Európai Unió társfinanszírozásával

 

Programterv

 

Hétfő: Kisfilm kivetítése, Power point előadás tartása iskolánk tanulói előtt.

 

Kedd: Alsósok saját kezüket körbe rajzolják, majd kiszínezik, és díszíthetik.

Felsősök plakátterv- az erőszak témájához kapcsolódóan, vagy mit tehetünk az erőszak ellen. Saját ötletek megvalósítása.

 

Szerda: Saját vers írása a holokauszt, az erőszak témaköréhez kapcsolódóan. A verseket egymás előtt olvassák fel a tanulók.

 

Csütörtök: Öröm- és bánatfa feldíszítése. Mi az ami bánt, vagy mi az ami örömet okozott. Zöld levél az örömöt, a piros a bánatot szimbolizálja. A levelek kiosztása véletlenszerűen történik.

 

Péntek: A csíkos pizsamás fiú című film megtekintése tanulóinkkal közösen.

 

 

Összegzés

A holokauszt témahetünket megelőzően a kapott krókuszhagymákat egy szépen kialakított körben a tanulóinkkal közösen még a téli fagyok beállta előtt elültettük. Gyerekeink élvezik az efféle közös munkát, mindig szívesen vesznek részt benne.

A témahetünk megtervezésénél elsősorban figyelembe vettük tanulóink életkori sajátosságait, és azt, hogy mi az, ami inkább érdekelné őket , hogy ne legyen monoton a témahét, hogy újabb és újabb munkáltató területen érintsük e témakörünket.

Hétfőn egy zenével indítottunk, mely után már tanulóink ráébredtek arra, hogy mivel fogunk foglalkozni a héten. A dal megindító, és megrendítő is egyben, ami kellő alapot teremtett a folytatásra. Egy PowerPoint bemutatóval készült az előadó pedagógus, mely teljesen átfogta a világháborút, és itt a segédanyagot is használva rávilágított az áldozatok számára, ahol külön kiemelte a gyermek áldozatokat. Bemutató során a sorrendiséget követte,  épített az empátiára, és azt vettük észre, hogy megérintette őket az előadás, hiszen teljes csend, és megrendültség ült ki a bájos kis arcaikra. Ezután még nap közben is érdeklődtek tanulóink, aminek én nagyon örültünk. Meglátásunk szerint elítélik az erőszak mindenféle formáját.

Kedden már vidámabban folyt a munka. Külön feladattal készültünk alsós és felsős tanulóink számára. Az alsósok saját kezük körberajzolása után színezték és díszítették, a pedagógusok is elkészítették a sajátjukat, a motiváció fenntartása érdekében. Ezután körberaktuk őket, hogy lássák szinte mindegyik egyforma, egyek vagyunk, és szeressük segítsük egymást.

Felsőben plakátot terveztek a tanulók, volt aki maradt az erőszak témakörénél, de volt olyan osztály, akik azon törekedtek, hogy mi az, amit tehetünk az erőszak ellen. Önállóan dolgoztak, igény szerint a pedagógus segített az útmutatásban.

Minden gyermek örömmel végezte el a feladatot, senki nem vonta ki magát belőle, így ezt a napot is elégedettséggel zártuk.

 

Szerdán  iskolánk tanulói saját verseiket olvasták fel egymás előtt, a versírást hétfőn hirdettük meg, egy VArga Mária tanárnő által írt verssel meghozva a gyermekek kedvét.

 

Kegyelem, kegyelem, te légy a vendégem,

Erőszak, fájdalom, szállj tova most!

Ha szívedben gyullad a kedvesség lángja,

Hidd el minden ember ajtaját kitárja.

 

Legyünk jobbak míg lehet,

Míg építhetünk szebb életet.

Ki másokat nem bántva éli életét,

Istennel köti örök szövetségét!

 

Nagyon sok tanuló készült saját verssel, melynek nagyon örültünk, és voltak olyanok, amelyek szépen átgondolt, és remek művek lettek. Megértették az erőszak lényegét, és azt, hogy törekedjenek egy szebb és jobb életre, ahol ők másokat nem bántva élnek.

A sikerességhez még megemlítenénk, hogy iskolánk pedagógusai is részt vállaltak a versírásban, melyet külön is megköszöntünk nekik.

 

Csütörtökre készítettónk egy fát, melyhez zöld és piros színű faleveleket biztosítottunk. A kezdeti munka a tanteremben,  a fa díszítése az aulában egymás előtt történt. A faleveleket véletlenszerűen osztottuk ki, és volt akinek örömét, másnak pedig a fájdalmát, bánatát kellett egy egyszerű mondatban megfogalmazni. Remek szövegek hangzottak el, a tanulóink itt is igazán lelkesek voltak. Érzéseiket egyszerűen fogalmazták meg, de ettől lett annyira értékes ez a nap, hogy ismételten mindenki kivette a részét belőle.

 

Pénteken az alsósok és a felsősök külön- külön nagy termekben megnézték A csíkos pizsamás fiú című filmet. Ezt tartottam a leginkább életkorukhoz igazodónak, amelyben nincsenek durva jelenetek, de a végén egy kicsit másképp látja a dolgokat.

 

Az egész hét kiválóan sikerült. Amit elterveztünk, azt meg is tudtuk valósítani. A gyerekek lelkesedése, és lendülete a hét végére sem csökkent, ami megelégedéssel töltött el minket. Megemlítenénk kollégáinkatat, akik ugyanúgy részt vállaltak a témahét megvalósításában, és sikeres lebonyolításában. Az egész témahetet nagyon hasznosnak találtuk.

 

Köszönjük a lehetőséget!

 

https://www.szembenezes.hu/ifjusagi-projektek/krokusz-projekt/

 

Lehet, hogy egy kép erről: fa

Nem érhető el leírás a fényképhez.

 

Lehet, hogy egy kép erről: magoncok és kökörcsin

 

Nem érhető el leírás a fényképhez.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 70
Heti: 136
Havi: 287
Össz.: 21 114

Látogatottság növelés
Oldal: KRÓKUSZPROJEKT 2023-24.
Újkenézi Általános Iskola és AMI - © 2008 - 2024 - ujkeneziskola.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »